картинка

картинка

Какво е дигиталната ера? Времето, в което живеем. Ежедневие, немислимо без компютър.

„Немислимо” ли казах? Грешка. Да се чете „непоносимо”.

Без значение дали е в каменната или в дигиталната ера, човекът си остава все същото кървящо и смеещо се същество. Гордо изправена маймуна, която с маймунджилъците си разсмива до сълзи Създателя си.

Като скромен член на това забавно общество, наречено човечество, ще споделям тук моите възторзи и черни мисли.

Ще се радвам да чуя и вашия глас.

понеделник, 6 февруари 2012 г.

DEAR READERS


УВАЖАЕМИ  ЧИТАТЕЛИ НА WEBCAFE,


Високо ценя и уважавам честното Ви мнение, изразено под формата на коментари към авторския ми материал за авторските права, публикуван в webcafe, днес 07/02/12.
Затова ще отговоря на първите седем коментара в последователността, с която са публикувани:

#1
Да, наистина, написаното е вярно. ПРОФОН е една от няколкото български организации за колективно управление на авторски права. Ако тези организации престанат автоматично да съществуват, творци като Графа, Белослава, Васко Гюров и много други като тях няма да получат нито стотинка за своето творчество, дори когато кракът им е счупен и не могат да излязат на сцената, за да съберат пари от концерт. Също и когато детето им е болно. Тези организации все още са нужни, но те нямат добра комуникация и обществото не знае какво точно вършат.

#2
„Сълзливата история с бедната женица” е по материали от амераканския печат. Бях потресена, когато прочетох за една чернокожа самотна майка, осъдена от американски съд затова, че е изтеглила и съхранява на личния си компютър няколко филма и малко музика.

#3
Повярвайте ми, авторката познава отлично този пейзаж, организаторите, вдъхновителите на протестите, подгряващите и въобще всички. Към кого ще се обърнете за помощ ако утре Ви блокират сайта, което между впрочем, по сегашните закони може да се случи и днес, към някой самодеец, който носи лозунги пред НС? Опитайте. Съдът не е шега работа, повярвайте ми. Отлично разбирам какво се случва в света в момента. Замислете се върху следната последователност:
-          Защо докато викахме против SOPA в Токио тихомълком подписаха ACTA?
-          Има ли връзка между тях и каква е тя?
Мога да Ви помогна с отговорите. Също и със защита на Вашите авторски или човешки права, ако се наложи. Не съм злопаметна.

#4
Вече Ви писах чрез редакцията на webcafe

#5
Разсъжденията Ви за авторските права са доста разхвърляни. Има смесване между авторски права и права върху търговски марки. Ако Ви се говори за ментета .... Присъствали ли сте на унищожаване на ментета в България? Например на CD-та. Обикновено са канят представители на чуждестранните дипломатически мисии, за да им покажем че сме ефективни в борбата с ментетата. Използва се или валяк, ако са CD или часовници, ако са дрехи – ги горят. 
Ако можете да избирате между оригинален парфюм или менте (което след известно време започва силно да мирише на плодова ракия), кое бихте предпочели? Да подарите истински Кристиан Диор на любимия човек или да се изложите с ментето?

#6
Същото като #4

#7
Не разбирам за или против сте Валя Балканска, респективно нейните наследници, да получава приходи от авторски права? Ако правилно се ориентирам в значението на думата „захлеби”, може би е редно да приемем, че и творците са хора, които имат право на нещо повече от хляб. Или ги обичаме само ако са бедни и спят по пейките?

Не виждам смисъл да обяснявам смисъла на написаното от мен.
Той е обобщен в следното:
НЕ НА АКТА, ДА НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА
Това е моето верую, което не се страхувам публично да призная. Нито се срамувам от него.

P.S. Извинявам се, че няма да последвам препоръката на „Дракон с кисело зеле” да прочета статията на уважавания от него автор. Радвам се за него, че е намерил  хранително съдържание по темата. Браво!


2 коментара:

  1. Дракон с кисело зеле6 февруари 2012 г. в 20:28

    Малко ми се губи концепцията на това да отговаряш тук на писанията в уебкафето.
    Твърде е вероятно повечето от писалите там изобщо да не са забелязали линка към блога ти.

    А статията на Гачев я погледни, все пак. Против АСТА, де, понеже е доста информирано написана:
    http://www.webcafe.bg/id_838292527
    Можеш да погледнеш и новините в този линк:
    http://katehizis.com/news/fNews.php?srchTxt=%EC%F3%E7%E8%EA%E0%F3%F2%EE%F0&snsubm=%F2%FA%F0%F1%E8
    Ключовата дума, която съм търсил, е "Музикаутор".

    Просто да видиш кого и как защитават организациите за защита на авторското право.

    Особено внимание обърни на това:
    http://katehizis.com/news/shNews.php?id=11997&
    Deep Purple са били глобени от руска организация за защита на авторските права за това, че са изпълнили собствените си песни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом държиш, нека си говорим на "ти". Малко ми е трудно да погледна сериозно на анонимно мнение.
      Ще се радвам, ако имаш куража да напишеш името си.
      Anyway. Ти решаваш...
      Познавам отлично Музикаутор, и за разлика от мнозинството, което коментира с вдъхновение написаното от мен, знам на какъв принцип работи Музикаутор и другите организации към него. Познавам тази система, като част от международната схема за управление и събиране на приходите от авторски права, по-добре отколкото можеш да си представиш.
      Най-лесно е да мразиш и да отхвърляш онова, което не познаваш добре.
      Написах тази статия, защото се възмутих от мълчанието на моите колеги, които дружно пригласят на модния днес рефрен за пиратството.
      Добре е да се осветят всички възможни гледни точки.
      В спора се ражда истината. Нека да е спор. Нека мненията да се уважават, така както противниците в бойните изкуства се отнасят с поклон и респект към противника преди битката.

      Изтриване