картинка

картинка

Какво е дигиталната ера? Времето, в което живеем. Ежедневие, немислимо без компютър.

„Немислимо” ли казах? Грешка. Да се чете „непоносимо”.

Без значение дали е в каменната или в дигиталната ера, човекът си остава все същото кървящо и смеещо се същество. Гордо изправена маймуна, която с маймунджилъците си разсмива до сълзи Създателя си.

Като скромен член на това забавно общество, наречено човечество, ще споделям тук моите възторзи и черни мисли.

Ще се радвам да чуя и вашия глас.

сряда, 7 март 2012 г.

WOMEN'S DAY


Осми Март е празник, към който днес изпитваме смесени чувства

Израстнала съм с тази дата като ден,  в който даряваме мама с букет и ръчно изрисувана в детската градина картичка, подадена с леко творческо вълнение. С годините тази традициция избледня и е на път съвсем да изчезне. Започнахме да се срамуваме от тази дата, защото уж била напоена с нафталина на социализма. Наистина ли? Колко странно извинение да не купиш цветя или да не се обадиш на мама. Все едно да се срамуваш от произхода си. Ето така губим традициите си една по една.
Отказвам да презирам тази дата. Не е лесно да си жена, повярвайте, мъже.
И така, разбираемо, темата днес е

Забележителни жени, белязали епохата с духа и таланта си.
Много труден избор. Отново потърсих вдъхновение в музиката. И избрах три изключителни жени, с изключителен, даден сякаш направо от Бога талант.  

Billie Holiday, родена като Елианора Фейгън), американска джаз певица, смятана за една от най-добрите изпълнителки на 20 век. Известна е и с прозвището Лейди Дей (Lady Day).
Трудно можем да си представим пътя от гетото, където е родена от 13 годишна майка и 15-годишен баща, сервитьорка, малолетна проститутка, лежала в затвора до нощните клубове в Харлем и последвалите записи с Бени Гудман и едни от най-добрите джаз музиканти, сред които и Луис Армстронг. В едно интервю тя споделя, „Твърдят че никой не пее думите „глад” и „любов” по начина, по който ги пея аз.” За причините се досещаме. Автобиографичната й книга Lady Sings A Blues носи името на едно от най-известните й изпълнения.



Aretha Franklin започва забележителната си кариера в Мемфис, Тенеси като изпълнител в местния госпъл хор, за да се превърне в Кралицата на Соул /The Queen Of Soul или Lady Soul/.  Една от най-великите изпълнителки на всички времена /9 място/ в  класацията "Топ 100 изпълнители на всички времена" на списание Rolling Stown, 18 награди Грами и 2 почетни приза Грами и още безброй престижни награди, отличия и световно признание.  



Nina Simone. Истинското й име е Юнис Катлин Уеймън /Eunice Waymon/ пианистка, известна и като автор на текстове, композитор и изпълнител на джаз, ритъм енд блус, блус и соул. През 1973 г. напуска родината си /САЩ/ заради антирасистките си възгледи и емигрира първо в Барбадос, а после се установява във Франция. С уникалната си техника на пеене и чувствения  си глас тя се превръща в явление в музиката.






Няма коментари:

Публикуване на коментар