картинка

картинка

Какво е дигиталната ера? Времето, в което живеем. Ежедневие, немислимо без компютър.

„Немислимо” ли казах? Грешка. Да се чете „непоносимо”.

Без значение дали е в каменната или в дигиталната ера, човекът си остава все същото кървящо и смеещо се същество. Гордо изправена маймуна, която с маймунджилъците си разсмива до сълзи Създателя си.

Като скромен член на това забавно общество, наречено човечество, ще споделям тук моите възторзи и черни мисли.

Ще се радвам да чуя и вашия глас.

петък, 5 октомври 2012 г.

Who's Afraid Of Pirates?




За Пиратите, Хората и техните Организации


Делата на Пиратското движение се следят с интерес във всички точки на света. Причините?
Първо, пиратите са на гребена на вълната.
И второ, поради първото, те имат последователи в най-затънтените кътчета на планетата.

Последната пиратска новина идва от Световната  Организация за Интелектуална Собственост (СОИС) със седалище в Женева. На провеждащото се в момента годишно Общо събрание (01 – 10 Октомври),  организацията е отхвърлила  кандидатурата  на Пиратските партии, обединени в международната неправителствена организация Pirate Parties International (PPI) за статут на наблюдател в заседанията на събранията, съюзите, комитетите, работните и други групи, администрирани от СОИС . Кандидатурата може да бъде преразгледана отново през 2013г.

Наблюдателите имат право да участват в заседанията ако обсъжданите въпроси имат директно значение за групата, представлявана от организацията – наблюдател.
Доколкото една от главните цели на Пиратското движение е реформа в авторските и други права върху интелектуална собственост, блокирането на участието като наблюдатели на представители на движението в работните групи, които обсъждат световните проблеми и тенденции в интелектуалната собственост, се счита за тежък удар върху движението.

Двадесет и пет годишната Амилия Андерсдотер (Amelia Andersdotter), представител на Шведската пиратска партия в Европейския Парламент е посветила в блога си публикация за блокирането на PPI като наблюдател със заглавие, иронизиращо името на СОИС. Организацията е наречена "Световна Организация за Претенциозна Собственост" (World Pretentious Property Organization). В статията си авторката критикува позицията на генералния директор  на СОИС Франсис Гъри  в негово скорошно изявление, че „Иновациите са твърде важен икономически и социален феномен, за да бъдат свръх политизирани”. Според Амилия, е ясно, „че дори и в Световната организация за интелектуална собственост  знаят, че правата на интелектуална собственост, авторски права, патенти и търговски марки са вече силно политизирани теми, присъстващи в обществения дебат и броят на хората  в обществото, които не се чувстват по някакъв начин негативно засегнати от настоящата регулаторна рамка постоянно намалява. 
Пълният текст на статията може да се прочете тук: http://ameliaandersdotter.eu/2012/10/03/world-pretentious-property-organisation/.

Според източници, които следят отблизо развитието на проблема с кандидатурата на Пиратската партия за наблюдател в работата на структурите на СОИС в Женева, можем да очакваме отговор от активистите на движението в различни страни с нови протести и акции.

Остава търпеливо да изчакаме и да видим ще вземат ли пиратите на абордаж своите места в заседателните зали на СОИС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар