картинка

картинка

Какво е дигиталната ера? Времето, в което живеем. Ежедневие, немислимо без компютър.

„Немислимо” ли казах? Грешка. Да се чете „непоносимо”.

Без значение дали е в каменната или в дигиталната ера, човекът си остава все същото кървящо и смеещо се същество. Гордо изправена маймуна, която с маймунджилъците си разсмива до сълзи Създателя си.

Като скромен член на това забавно общество, наречено човечество, ще споделям тук моите възторзи и черни мисли.

Ще се радвам да чуя и вашия глас.

неделя, 21 октомври 2012 г.

FALL INSPIRATION










Естественото е на мода. 




   
Слава богу, дойде отново ред на простотата.  

Поне в модните тенденции е факт.
С ръка на сърце признавам, че съм фен на Marc’o Polo. Не вярвах, че веригата ще присъства някога у нас тъкмо заради простотата на линията и семплите модели, изчистени с онази скандинавска непримиримост към всичко излишно. И макар, че дяловете на компанията отдавна са почти изцяло германска собственост, скандинавският минимализъм в стила присъства и до днес в колекциите. 

Разлиствайки каталога на новата колекция Есен/Зима (при споменаването на „каталог” в никакакъв случай не си представяйте лъскави снимки на атрактивни мадами с полуотворени устни) се зачетох във встъпителния материал за вдъхновението на мъжкия стил в новата колекция на марката. 

Кари Грант и Ернест Хемингуей. 
Това са мъжете, които тъкмо с полярността на своите стилове са вдъхновили стилистите на бранда.  И макар, че тук въобще не става дума за висша мода, а за ежедневно облекло за работа и за свободното време, авторите на модната тенденция си имат философия. Кари Грант, вечният символ на елегантна мъжественост с неговите строги костюми и тъмни очила и Ърнест Хемингуей с небрежната елегантност на човек, който предпочита да бъде на открито, там където се случват неговите истории - с бермуди и тениска край бреговете на Куба или с въдица край някоя от любимите му реки в Северна Америка, обут във високи ботуши,с  панталон и риза в защитен цвят и неизменната жилетка с безброй джобове за типично мъжките аксесоари – джобно ножче, кърпа и каквото се сетите. 
Представих си ги живо тези двамата, вечни мъже. Опитах се да си представя светът от тяхното време и си казах: 

"А-ха, определено шейсетте. Да видим."  

Есенно вдъхновение изпълни всичките ми сетива – с картини на златни листа, полюшвани нежно от топлия вятър навън, аромата на пушек от горящи листа, запалени на малки огньове в съседните дворчета, с вкуса на ябълковия пай, който хапнах преди малко и разбира се, с образи от една епоха на елегантност и стил.  
Без Гага – кресливост в облеклото и обноските, без съмнителна силиконова красота в женските форми, без старателно епилирани мъжки крака под летните бермуди. 

"Шейсетте, а-ха." - подсетих се отново. 

Златните години на миналия век с дългите безкрайни лимузини, с галантни мъже и естествени жени с дебели вежди, изящни в своите тесни панталони, с черни пантофки и семпли блузи; и да не забравя – с платинените албуми на изключителните групи, изпълнители и музиканти, създали най-разтърсващите рок парчета, които и днес могат да разтърсват. Парчетата, които подбрах да споделя тук обхващат различни стилове, но както сами ще се уверите, блус звученето все още  доминира. И това продължава докато рокът порасне достатъчно, за да забие мощно и незабравимо следващите десетилетия.
Но за рок епохата, друг път.
А сега, моля за тишина! Да чуем и да аплодираме.


Fleetood Mac/Looking For Somebody



Bee Gees/Massachusetts 



Jethro Tull/Nothing Is Easy





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар